Άσκηση και νερό

Αναρτήθηκε από SMK Gym

Στις 25 Φεβ, 2020

Πόσο πίνεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης και τι σου προσφέρει

Οι αθλητές και οι ασκούμενοι είναι μια ομάδα στην οποία η ενυδάτωση έχει σχέση και με την απόδοση. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές έρευνες με αντικείμενο τη μέτρηση και τις συνέπειες της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενώ συχνά δίνονται στρατηγικές και συστάσεις για την πρόσληψη υγρών.

Οι αθλητές έχουν συνήθως οδηγίες να αντικαταστήσουν τα υγρά του σώματος που χάθηκαν  κατά τη διάρκεια της προπόνησης με μια ποσότητα υγρού ίση με το ποσό που χάθηκε, χρησιμοποιώντας την κατευθυντήρια γραμμή ότι 1 κιλό ισούται με 1 λίτρο.

Έχουν δημοσιευτεί πολυάριθμες μελέτες και σχετικά με τις ανάγκες νερού σε άτομα που αθλούνται. Οι οδηγίες δείχνουν ότι το μίνιμουμ απαιτούμενο για ασκούμενους είναι 4,5 λίτρα για τις γυναίκες και τους άνδρες (στους άνδρες όμως υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες κατηγορίες που φτάνουν και τα 11 λίτρα νερό, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Γιατί να πιείς νερό;

1. Τρως λιγότερο

Μερικές φορές μπορεί να αντιληφθείς τη δίψα σαν πείνα και να καταναλώσεις ένα σνακ χωρίς ουσιαστικά να είναι αυτό που αναζητά ο οργανισμός σου. Για να μην πέφτεις… θύμα της δίψας σου, πίνε κανονικό ή αεριούχο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – όχι μόνο όταν νιώθεις υπερβολική δίψα. Μάλιστα, για να είσαι σίγουρη ότι θα το τηρήσεις, έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό, στο γραφείο, στο ποδήλατο, στο αυτοκίνητο, στο γυμναστήριο κ.λπ., για να θυμάσαι ότι πρέπει να ξεδιψάς τον εαυτό σου.

2. Αυξάνεται ο μεταβολισμός

Πεντακόσια ml νερό (1/2 λίτρο) μπορεί να αυξήσουν το μεταβολισμό έως και 30% για μία ώρα περίπου. Το νερό διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του διεγείρει το μεταβολισμό.

3. Έχεις αντοχή

Όταν δεν ενυδατώνεσαι σωστά, ασκείς περισσότερη πίεση στην καρδιά σου και αυτό κάνει την άσκηση να φαίνεται δυσκολότερη. Γι’ αυτό έχε πάντα μαζί σου 1 μπουκάλι νερό και φρόντιζε να πίνεις περίπου 500 ml νερό πριν από την άσκηση και άλλα 300 ml για κάθε 15 λεπτά που γυμνάζεσαι.

4. Ασκείσαι περισσότερο

Το νερό μπορεί να βελτιώσει το πρόγραμμα γυμναστικής σου και οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο περισσότερο ενυδατωμένη είσαι την ώρα που γυμνάζεσαι τόσο λιγότερο αισθάνεσαι κούραση. Νέα έρευνα δείχνει, επίσης, ότι, όταν πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου, γυμνάζεσαι για περισσότερο χρόνο.

5. Γεμίζεις ενέργεια

Η αφυδάτωση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες κόπωσης και αυτό γιατί το νε΄ρο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα. Συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

6. Χτίζεις μυϊκό τόνο Πίνοντας νερό, προλαμβάνονται οι μυϊκές κράμπες και λιπαίνονται οι αρθρώσεις του σώματος. Όταν είσαι καλά ενυδατωμένη, μπορείς να ασκείσαι για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση χωρίς να εξαντλείσαι.

You may by interested in…

Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμνάζομαι;

Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμνάζομαι;

Πόσο συχνά θα πρέπει να γυμνάζεστε για απώλεια βάρους; Το πόσο συχνά θα πρέπει να γυμνάζεστε  με αερόβια άσκηση ,  αλλά και η συχνότητα που θα κάνετε προπόνηση με βάρη, εξαρτάται μόνο από τους δικούς σας στόχους, καθώς  και το χρόνο, στον οποίο...

5 στρατηγικές για απώλεια βάρους!

5 στρατηγικές για απώλεια βάρους!

Το χάσιμο βάρους δεν βασίζεται μόνο σε μια διατροφή για αδυνάτισμα. Είναι συνδυασμός και άλλων  παραγόντων όπως η ψυχολογία και οι συνήθειες μας. Το κλειδί μιας επιτυχημένης προσπάθειας για απώλεια βάρους, είναι να βρούμε τρόπους για να αλλάξουμε το ενεργειακό...

0 Σχόλια

ΝέαΆσκηση και νερό